Naast het werken van contracturen bestaan er ook overuren. Dit zijn uren die je naast het afgesproken aantal werkuren maakt. Deze zijn ook productieve en vaak declarabele uren die je wilt registreren, voor inzicht en voor het eerlijk belonen van gewerkte uren. Het uitbetalen van overuren gebeurt vaak op 2 manieren: in geld en in tijd-voor-tijd. Voor een inzichtelijk proces is het natuurlijk belangrijk dat uren goed worden bijgehouden. Met een online urenregistratiestysteem gebeurt dat in een handomdraai.
Overuren tellen mee
Eerst nog een stukje theorie. In de praktijk wordt er onderscheid gemaakt tussen meerwerk en overuren. Dat zit zo: werkt een parttime medewerker een paar uur extra, dan is het meerwerk. Wordt een fulltime werkweek overschreden qua uren, dan is er sprake van overuren. Dat is ook het moment dat er bijvoorbeeld een toeslag komt op het salaris. De momenten van overuren komen voornamelijk voor in een periode van piekdrukte, overname van werk van een zieke medewerker of het naderen van een deadline. Alle extra uren registreer je snel en eenvoudig in het urenregistratiesysteem.
Afspraken rondom overuren
Afspraken met betrekking tot overuren worden vaak gemaakt in de cao, het bedrijfsreglement of het contract van de medewerker. Goed om te weten is dat er in de wet niets is vastgelegd over verplicht overwerken. Wel staat er iets in over het uitbetalen van overwerk. Daar komt die beloning weer om de hoek kijken. Dat wordt gedaan in de vorm van uitbetaling in geld of door extra verlofuren toe te kennen. Kiest een medewerker zelf voor het maken van overuren, dan is het uitbetalen van overuren niet verplicht tenzij daar afspraken over gemaakt zijn. Ook is het mogelijk dat overuren al in het salaris verwerkt zijn voor bepaalde beroepen waar overwerken normaal is.
Limiet aan overuren
Nog even wat feiten over (over)uren op een rij:
- Per dag mag een medewerker niet meer dan 12 uur werken;
- Per week mag een medewerker niet meer dan 60 uur werken;
- In een periode van 4 weken mag er maximaal 55 uur per week gewerkt worden;
- In een periode van 16 weken mag er maximaal 48 uur per week gewerkt worden.
Zoals je ziet zitten er best wat haken en ogen aan overwerken. Wanneer je dit allemaal zorgvuldig registreert dan draai je hier eenvoudig rapporten op. Zo zie je in 1 oogopslag of en wanneer er (te) veel wordt overgewerkt.
Urenregistratie en verlof
Start met het juist registreren van uren met Yoobi. Geregistreerde uren zie je direct terug in de timesheet en je verbetert de kwaliteit van je urenverantwoording. Je ziet precies hoeveel tijd je besteedt aan welk project en daarom ook direct je overuren. Krijg je overuren uitbetaald in tijd-voor-tijd, dan is Verlofregistratie van Yoobi een goede tip. Extra verlof is zo toegekend en de medewerker vraagt eenvoudig verlof aan en ziet de status. Alle gegevens staan bij elkaar in 1 systeem en de modules sluiten naadloos op elkaar aan. De processen zijn gestroomlijnd en je hebt nergens meer omkijken naar.
Door te koppelen met Nmbrs, Loket of andere salarissoftware worden overuren direct overgezet in het salarisadministratiesysteem. Kortom, wanneer je uren registreert met Yoobi heb je geen omkijken meer naar de correcte uitbetaling van overuren in tijd voor tijd of geld. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om een overwerkpercentage aan overuren te koppelen.
Meer weten?
Benieuwd hoe Yoobi jouw bedrijfsprocessen optimaal ondersteunt op het gebied van urenregistratie, overuren en verlof? Probeer het vrijblijvend zelf uit of neem contact op met onze specialisten voor het juiste advies.