Op 1 juli 2024 is er een nieuwe wetgeving ingegaan: de Normerende Regeling Werkgebonden Personenmobiliteit. Met als belangrijkste reden het terugdringen van de CO2-uitstoot in het kader van de klimaatdoelstellingen. Wat betekent dit concreet voor werkgevers en hun medewerkers? Bedrijven met meer dan honderd medewerkers moeten vanaf de genoemde datum alle zakelijke kilometers en die uit woon-werkverkeer registreren. De eerste keer dat werkgevers het aantal kilometers officieel moeten indienen is voor 1 juli 2025 over de tweede helft van 2024.
WPM: Waarom kilometers registreren
Kilometers registreren is voor veel bedrijven al gesneden koek. Medewerkers voeren het aantal zakelijke kilometers zelf in via bijvoorbeeld een online systeem. Met het ingaan van de nieuwe wetgeving, de WPM, is er meer informatie nodig. Aan de hand van deze informatie wordt precies aangegeven hoe mensen zich van en naar hun werk bewegen. Doen ze dat met een dagelijkse rit in het ov, pakken ze de auto – elektrisch, benzine of diesel -, op de fiets of nog een andere manier. Is dit inzichtelijk, dan vormt de data een goede basis voor de maatregelen om de CO2-uitstoot van mobiliteit naar beneden te brengen.
Werkgerelateerd reizen in cijfers
Het is misschien geen verrassing: de meeste werkgerelateerde kilometers worden afgelegd met de auto, blijkt uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). De auto is goed voor 40 miljard kilometers per jaar. In vergelijking wordt er met het openbaar vervoer zo'n 6 miljard werkkilometers gereden in Nederland. De fiets komt daarna met 4 miljard kilometers en lopend zijn dat er nog 200 miljoen. De bedoeling is dat tot 2027 de data zorgt voor inzicht en daarna volgen de maatregelen.
De WPM goed geregeld
Kilometerregistratie in Yoobi gebeurt snel en eenvoudig. Het is ook gedetailleerd, waardoor werkgevers precies inzien hoe hun medewerkers zich verplaatsen naar het werk. In principe gaat het nu alleen om het aantal kilometers met de auto en het openbaar vervoer. Voor de medewerkers verandert er weinig met de komst van de registratieplicht: zij dienen vaak al declaraties in voor de gemaakte kilometers. Wat verplicht wordt is om ook aan te geven met welk vervoersmiddel je reist. In Yoobi doe je dat in een paar stappen:
- Voeg de verschillende vervoersmiddelen toe, zoals de auto en het OV;
- Maak een activiteit aan op basis van aantallen (km) en vul deze in;
- Met behulp van rapportages zie je het aantal ingevoerde zakelijke kilometers terug in een duidelijk overzicht.
- De Inzichtmodule is een uitbreiding die jou helpt met het samenstellen van eigen rapporten, zoals het verder specificeren van onkosten.
Door kilometers te registreren op de juiste manier leg je een goede basis om in een handomdraai automatisch een rapport te draaien. Zo voldoe je direct en zonder veel tijdverlies direct aan de WPM.
Meer weten over Yoobi en voldoen aan de WPM?
De wetgeving is inmiddels actief en het komende half jaar gaan medewerkers voor het eerst hiermee aan de slag. Als werkgever rapporteer je straks uren. Wil je meer weten hoe je dit aanvliegt in Yoobi? Neem dan contact met ons op of plan direct een gepersonaliseerde demo met 1 van onze specialisten.