Bedrijfsvoering

Sturen op omzet per FTE als accountantskantoor

Accountantskantoren helpen bedrijven met het behalen van een financieel gezond resultaat. Daarbij wordt niet het eigen resultaat uit het oog verloren. Want als het goed gaat met je eigen bedrijf, bedien je andere bedrijven ook weer beter. Rendement is een belangrijke pijler als het draait op een financieel gezond resultaat. Dit is de verhouding tussen de omzet en directe personeelskosten. Goed om te onthouden: personeelskosten mogen maximaal 60 procent van de omzet zijn.

Accountantskantoren helpen bedrijven met het behalen van een financieel gezond resultaat. Daarbij wordt niet het eigen resultaat uit het oog verloren. Want als het goed gaat met je eigen bedrijf, bedien je andere bedrijven ook weer beter. Rendement is een belangrijke pijler als het draait op een financieel gezond resultaat. Dit is de verhouding tussen de omzet en directe personeelskosten. Goed om te onthouden: personeelskosten mogen maximaal 60 procent van de omzet zijn.

Omzet per FTE

Breng je financiën en KPI's in kaart en maak betere beslissingen door meer inzicht. Uit onderzoek (2021) van De Benchmark blijkt dat accountantskantoren gemiddeld een omzet van 96.000 euro per FTE, per jaar behalen. De grootste 4 accountantskantoren zitten hier weer boven en daarmee zie je dat de grootte van jouw kantoor invloed heeft op deze cijfers. Over het algemeen zijn grotere kantoren productiever dan kleinere kantoren. Dat betekent niet dat je met jouw accountantskantoor geen mooie omzet per FTE bereikt. De kunst is juist om dit wel te laten gebeuren. Mét het juiste inzicht.

Belangrijke KPI's

Kijk je naar omzetdoelen, dan zijn daar 2 belangrijke KPI's mee gemoeid: de omzet per FTE en het percentage personeelskosten van deze omzet. Met die gegevens in handen - ofwel de gegevens uit het verleden – is analyseren de volgende stap. Hoe hebben deze KPI's zich ontwikkeld en nog beter; waar wil je naartoe werken? Bepaal haalbare doelstellingen voor de medewerkers van jouw accountantskantoor. Denk niet alleen in kortere periodes en juist ook jaardoelstellingen. Zorg dat je ze meetbaar maakt en groei sneller naar je doel. In Yoobi werk je met standaardrapportages die automatisch in de software zitten óf met eigen gemaakte rapportages met de Inzichtmodule.

Hoe meet je de omzet per FTE

Gegevens die belangrijk zijn bij het meten van omzet per FTE zijn: alle medewerkers, het tarief per medewerkers en de verwachte productiviteit – en dus declarabliteit. Gebruik deze gegevens als je inzicht wilt in de totaal mogelijke omzet en de omzet per FTE. Houd rekening met de loonkosten als percentage van de omzet. Er is een formule om de omzet per FTE te berekenen: omzet van de medewerker = de beschikbare productieve uren x het verkooptarief. Monitoren van de begrote omzet per medewerker gebeurt op basis van productiviteit en declarabel tarief. Uren zijn daar een groot onderdeel van; is het mogelijk om alle productieve uren te facturen, dan is de declarabiliteit 100 procent.

Facturatie en omzet

Als accountant stuur je op 2 KPI’s: productiviteit en declarabiliteit. Zijn deze goed, dan mag je ervan uitgaan dat de omzet per FTE ook goed is. Waar eerst de omzet gekoppeld was aan de periode van realisatie, is het nu slim om het voortaan te baseren op het aantal uren en de facturatie. Je ervaart meer controle omdat productiviteit en declarabiliteit realtime meetbaar zijn. De manier van factureren heeft invloed op de manier waarop je je omzetdoelstellingen meet. Er zijn drie methodes: nacalculatie, vaste prijs of abonnementen. Vaste prijzen zijn de beste voorspelling voor de omzet per FTE. Je weet vooraf welke omzet je behaalt met de dienstverlening en huidige capaciteit. Het voordeel van vaste prijzen is dat je maandelijks een vaste stroom aan inkomsten hebt.  Focus je daarom op de efficiency van jouw medewerkers en bedrijfsprocessen.

Verhoog omzet per FTE door je bedrijfsprocessen te optimaliseren

Wanneer je de best mogelijke omzet per FTE wilt behalen neem dan ook eens je bedrijfsprocessen onder de loep. Hoe is het urenregistratieproces ingericht? Is dit optimaal en factureer je uren eenvoudig en foutloos door? Of ben je nog veel tijd kwijt aan administratieve werkzaamheden die niet declarabel zijn? Het is ook een goede zet om te kijken of medewerkers altijd weten wat er wanneer moet gebeuren. Door te werken met uitgebreid taakbeheer hoeven medewerkers dit niet langer zelf bij te houden en krijgen ze automatisch een taak wanneer er, bijvoorbeeld, een btw aangifte gedaan moet worden. Handmatig werk is dan verleden tijd. En zo zijn er tal van processen om te optimaliseren. Onze specialisten kijken graag wat er mogelijk is voor jouw accountantskantoor. Plan direct een vrijblijvende demo of neem contact met ons op.

Start vandaag
Til jouw bedrijf naar een hoger niveau

Een stabiel en schaalbaar platform voor urenregistratie, projectmanagement, facturatie, CRM, verlofregistratie en onkostenregistratie. Met een persoonlijk proefaccount ontdek je zelf hoe intuitief onze software is. Plan direct een vrijblijvende demo.

Plan een demo

Ontdek Yoobi met een persoonlijke demo. Ontdek onze krachtige functionaliteiten en pas ze toe op jouw bedrijfsbehoeften.

Bedankt! Je bent toegevoegd aan de lijst.
Er ging iets verkeerd. Probeer het opnieuw alsjeblieft.

Bekijk de prijzen

Vergelijk functies en tarieven om met vertrouwen te starten. Bekijk nu de prijzen en optimaliseer je bedrijfsbeheer.

800+ bedrijven gingen je voor